شاید به عنوان یک عکاس یا شخصی که به تازگی قصد ورود به این حوزه را دارد، این سوال پیش آمده باشد که دیافراگم در عکاسی چیست و دیافراگم در دوربین کجاست! تنظیمات دیافراگم دوربین عکاسی، میزان گشودگی دیافراگم دوربین در محیط های مختلف و نحوه کار آن جز اصلی ترین و پایه ای ترین مفاهیم در عکاسی است و هرکس که تصمیم دارد در این زمینه شروع به فعالیت کند باید در این زمینه اطلاعات کافی داشته باشد. در ادامه به آموزش دیافراگم در عکاسی خواهیم پرداخت.
دیافراگم دوربین چیست؟
اگر بخواهیم به زبان ساده به اموزش دیافراگم دوربین بپردازیم میتوان آن را به یک دروازه برای ورودی لنز بدانیم که نور از این دروازه به داخل دوربین عکاسی و سطح حسگر میرسد. اگر بخواهیم با ذکر مثال بگوییم که کار دیافراگم در دوربین عکاسی چیست ،به نحوه کار چشم انسان اشاره میکنیم. زمانی که میان محیطهای تاریک و روشن جابهجا میشوید، مردمک چشم شما برای دریافت مقدار نور مناسب گشوده و یا تنگ میشود. در عکاسی، دیافراگم دوربین دقیقا نقش مردمک چشم را بازی میکند. شما میتوانید ورودی دیافراگم را برای ورود نور بیشتر بازتر کرده و یا در محیطهای پرنور آن را تنگ کنید.
دیافراگم کجای دوربین است؟
شاید اولین سوالی که برای شما پیش می آید این است که دیافراگم دوربین در کجا قرار دارد! در تصویر بالا میتوانید دیافراگم یک لنز با ۹ تیغه را مشاهده کنید. وظیفه دیافراگم دوربین کنترل نور ورودی به لنز از طریق باز و بسته شدن است.
کار دیافراگم در دوربین عکاسی چیست؟
حال که با مفاهیم ابتدایی و تعریف دیافراگم دوربین آشنا شدیم، زمان آن است که بدانیم دریچه دیافراگم در عکاسی چیست و چه کاربردهایی دارد.
بررسی رابطه دیافراگم دوربین و عمق میدان
یکی از مهمترین تأثیرات دیافراگم دوربین بر تصاویر را میتوان در عمق میدان دانست. عمق میدان، میزان شارپ بودن تصویر شما از جلو تا عقب کادر است. برخی تصاویر عمق میدان کمی دارند. این بدان معناست که بکگراند تصویر کاملاً خارج از فوکوس و محو است. از سوی دیگر در تصاویری که عمق میدان زیادی دارند هم بکگراند تصویر و هم بخشهای جلویی آن، به صورت واضح ثبت میشوند.
در تصویر پایین به صورت واضح تاثیر باز و بسته شدن دیافراگم دوربین و عمق میدان مشخص میباشد.
همانطور که مشاهده می کنید هرچقدر گشودگی دیافراگم دوربین بیشتر باشد به معنای محو بودن بیشتر بکگراند تصویر است. تنظیم مناسب اندازه دیافراگم دوربین بخصوص در عکاسی پرتره بسیار پرکاربرد است زیرا باعث می شود که عکس های شما مطلوب تر و زیبا تر شود.
از طرفی دیگر، هرچقدرگشودگی دیافراگم دوربین کمتر باشد به معنای محو بودن کمتر بکگراند تصویر است. این تنظیم برای انواع دیگری از عکاسی همچون عکاسی مناظر طبیعی و یا عکاسی معماری بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد.
در این تصویر از یک دیافراگم کوچک استفاده شده تا هم جلوی کادر و هم بخشهای انتهایی آن کاملا شارپ ثبت شود.
بررسی اعداد استاندارد دیافراگم
تا اینجا بهصورت کلی در مورد دیافراگم دوربین ورابطه دیافراگم وعمق میدان صحبت کردیم، حال وقت آن است که نگاه تخصصی تری به این قضیه داشته باشیم. برای بیان میزان گشودگی از اعداد استاندارد دیافراگم با نام F-Number یا F-Stop استفاده میشود و نحوه نمایش آن هم بهصورت f/8 و یا F8می باشد.
اموزش دیافراگم دوربین
نسبت اعداد دیافراگم دوربین و میزان گشودگی آن معکوس است و علت این رابطه ی عکس به خاطر نحوه ی محاسبه ی گشودگی دیافراگم به صورت یک کسر میباشد.
هنگامی که در حال کار با دیافراگمهایی مانند f/16 و بالاتر هستید، میتوانید آن را مانند کسر در نظر بگیرید و میدانیم که کسر کوچکتر از کسر است و در صورت نگاه کردن به جلوی لنزتان با چنین صحنهی مواجه خواهید شد:
لازم است در نظر داشته باشید منظور از دیافراگم کوچک یا دیافراگم بسته اعدادی مانند f/8،f/11 یا f/16 است.
تنظیمات دیافراگم دوربین عکاسی
تا این جا با اعداد دیافراگم دوربین آشنا شدیم، حال زمان آن فرا رسیده که به صورت عملی و کاربردی بدانید چه عدد دیافراگمی مناسب چه مدل عکاسی می باشد؟
در تصویر زیر به وضوح عملکرد دیافراگم دوربین در حالت های مختلف و باز و بسته و تاثیر آن بر روی میزان روشنایی تصاویر نمایش داده شده است:
همانطور که مشخص است برای محیطهای تاریکتر، احتمالاً به دیافراگمهای بزرگتری همچون f/2.8 نیاز دارید تا به نوردهی درستی دست پیدا کنید.
نکته ای که بسیار حائز اهمیت است که اگر تصویر شما در یک دیافراگم بیشازاندازه تاریک و یا روشن است، در بیشتر موارد میتوانید با تنظیم سرعت شاتر خود این مورد را جبران کنید و یا در صورت محدودیت داشتن برای تغییر سرعت شاتر، با بالا بردن حساسیت ISO این مورد را جبران کنید.
اعداد استاندارد دیافراگم دوربین
در این جدول متوجه تفاوتهای دیافراگمهای مختلف می شوید:
همانطور که مشاهده می فرمایید هرچقدر میزان گشودگی دیافراگم دوربین بیشتر باشد میزان نوردهی افزایش پیدا خواهد کرد و در مقابل عمق میدان کمتر می شود.
دیافراگم در عکاسی
با مطالعه کامل اطلاعات موجود در این مقاله به تمام اطلاعات لازم در مورد دیافراگم دوربین و تاثیر آن بر روی تصاویر، ادراک پیدا خواهید کرد. قابل ذکر است که با انجام تمرین های مستمر نتیجه ها را خواهید گرفت. شما فقط با زیر نظر داشتن اطلاعات موجود در این مطلب و تمرین دائمی، به عکاسی از سوژههای مختلف بپردازید.
شما می توانید جهت سفارش چاپ عکس آنلاین در عکس نایت اقدام نمایید